Pagarid, kondiitrid, maiustuste valmistajad

Prindi
  • Olulised momendid

    • See on huvitav ja mitmekülgne töö, kus saab valmistada maitsvaid küpsetisi olemasolevate retseptide järgi ja luua ka ise uusi kondiitri- ja pagaritooteid.
    • Hea tervis ja vastupidavus on vajalikud, sest enamik tööpäevi möödub püstijalu või liikudes.
    • Töö eripära nõuab valmisolekut alustada tööd varahommikul ning töötada ka öisel ajal, nädalavahetustel ja riigipühadel.
  • Töö iseloom

    Pagarite ja kondiitrite peamine tööülesanne on valmistada retsepti järgi toorainest kondiitri- ja pagaritooteid. Kogenud töötajad loovad ise uusi küpsetisi ja retsepte. Kondiitri- ja pagaritooteid müüakse kohvikutes, poodides ja mujal. Töö on huvitav, sest tihti tuleb valmistada eritellimusel tooteid sünnipäevadeks ja teisteks tähtpäevadeks. Väga oluline on küpsetiste ja tortide hea maitse ning väljanägemine.

    Pagarid ja kondiitrid töötavad pagari- ja kondiitritööstustes ning toitlustusasutustes. Tööelus võib neil olla ka ühine ametinimetus – pagar-kondiiter. Samuti võib kondiitrite hulgas olla neid, kes valmistavad ainult kompvekke.

    Pagarid küpsetavad maitsvaid pagaritooteid (leivad, saiad, kringlid, pirukad, küpsised). Samuti valmistavad nad mitmesuguseid pooltooteid, näiteks pitsa- ja tordipõhjad, korvikesed, taignad. Töökohustuste hulka kuulub ka segamis-, vormimis- ja küpsetusmasinate juhtimine ning jälgimine.

    Kondiitrid valmistavad kondiitritooteid (tordid, koogid, keeksid-muffinid). Samuti on nende tööülesandeks küpsiste, täidiste, katete ja kaunistuste valmistamine. Kondiitritöö on kui käsitöö, mis eeldab käte osavust, loovust ja ilumeelt.

    Kompveki-, šokolaaditoodete ja maiustuste valmistaja ülesanne on valmistada suhkrust, šokolaadist ning muudest toorainetest maiustusi käsitsi või masinate abiga.

  • Töökeskkond

    Pagarid ja kondiitrid töötavad pagariärides, hotellides, restoranides, kohvikutes ning supermarketite kondiitriosakondades.

    Töö eeldab head tervist ja füüsilist vastupidavust, sest suur osa tööpäevast möödub püstijalu. Tööruumides on ahjud ja muu vajalik tehnika (pakkemasinad jm). Töö ahjude läheduses nõuab head kuumusetaluvust, ehkki ventilatsiooniaparaadid võimaldavad õhutemperatuuri meeldivamaks muuta. Oma igapäevatöös puutuvad pagarid ja kondiitrid kokku toorainetega, mis võivad ülitundlikel inimestel põhjustada allergiat.

    Pagari ja kondiitri põhilised töövahendid on kaalud,elektri- ja gaasipliidid, küpsetusahjud, taignasegajad, mikserid, pakkemasinad.

    Oluline on spetsiaalne tööriietus, nagu vahetusjalanõud, töökittel ja müts. Töö eeldab väga ranget hügieeni- ja tööohutusnõuete järgimist.

    Tööaeg oleneb tellitud toodete hulgast või pagariäri lahtiolekuaegadest. Tavaliselt töötatakse vahetustega graafiku alusel. Sageli tuleb tööd alustada varahommikul, et kohvikute ja kaupluste avamiseks oleksid küpsetised juba saadaval. Tuleb olla valmis töötama ka öisel ajal, nädalavahetustel ja riigipühadel.

  • Teadmised, oskused, isikuomadused

    Pagarid ja kondiitrid peavad tundma tervisliku toitumise põhimõtteid, pagari- ja kondiitritoodete jaotust ning terminoloogiat, kasutatavaid tooraineid ja nende kvaliteeti, toiteväärtust ning kasutusvõimalusi.

    Pagari põhioskuste hulka kuulub nisu-, rukki- ja segujahust taignate valmistamine. Kondiiter peab oskama teha erinevaid taignaid, nagu mure- ja liivataigen, biskviit-, keedu-, leht-, pärmi-, õhuline ja piparkoogitaigen ning muud taignaliigid. Ühtlasi peavad pagarid ja kondiitrid oskama valmistada erinevaid täidiseid, katteid ja kaunistusi. Oluline on ka tööks vajalike seadmete ja töövahendite kasutamise oskus.

    Supermarkerites töötavad pagarid ja kondiitrid peavad ka klientidega suhtlema ning neil on vaja tunda klienditeeninduspõhimõtteid.

    Pagarid ja kondiitrid peavad tundma toiduhügieeni ja läbima tervisekontrolli, mida tõendab tervisetõend.

    Lisaks põhioskustele peab kvalifitseeritud töötaja mõnel määral tundma majandust, kutsealaga seotud õigusakte, töökeskkonna ohutust ja töötervishoidu.

    Isikuomadustest on olulised kontsentreerumisvõime, püsivus ning pinge- ja füüsilise koormuse taluvus, et töötada öösiti ja töörohketel perioodidel. Töötaja peab olema puhas ja täpne. Lisaks peab tal olema hea nägemine, mis on vajalik detailsete kaunistuste tegemisel.

    Pagarite ja kondiitrite kutseoskusnõudeid on kirjeldatud pagari ja kondiitri kutsestandardites:

     

  • Haridus ja väljaõpe

    Pagari ja kondiitrina töötamiseks on vaja läbida kutsealane väljaõpe. Õppida saab kutsekoolides nii põhi- kui ka keskhariduse omandamise järel.

    Otsi sobivat õppimisvõimalust kutsehariduse portaalist.

    Enese arendamiseks tuleb pagaritel ja kondiitritel sageli osa võtta täienduskursustest ja erialapäevadest, mida korraldavad kutsekoolid ning erialaliidud.

  • Töövõimalused

    Pagarid ja kondiitrid töötavad leivakombinaatides, kommivabrikutes, pagariärides, koogipoodides, leiva-saiapoodides, hotellides, restoranides, kohvikutes ning supermarketite küpsetusosakondades.

    Lähitulevikus suureneb vajadus haritud, hea ettevalmistusega spetsialistide järele, kes suudavad töötada nüüdisaegsete väga keeruliste seadmetega. Näiteks on saiade-leibade pakkeautomaadid tänapäeval programmeeritavad, mis eeldab ka arvuti- ja programmeerimisoskusi.

    Ettevõttesiseselt on võimalik areneda pagariametist vahetuse meistriks. Õpinguid jätkates saab edasi liikuda toiduainete tehnoloogiks või kvaliteedijuhiks.

  • Sissetulek, soodustused

    Töötasu ja ka soodustused olenevad ettevõttest ning piirkonnast. Põhipalgale võivad lisanduda tasud toodangumahu ja müügi pealt.

  • Lisateave

    Kirjeldust on uuendatud 2012. a koostöös Eesti Leivaliiduga.

  • Lähedased ametid

    Kelner. Kelner/ettekandja (edaspidi: kelner) on klienditeenindaja toitlustusteenust pakkuvas ettevõttes (restoran, kohvik, pubi, ööklubi, klubi, peoteenindusfirma). Kelnerit ja ettekandjat võib pidada firma visiitkaardiks – neil on oluline ro...

    Loe täpsemalt »

    Kokk. Koka põhitöö on kvaliteetsete toitude valmistamine ja serveerimine. Toiduvalmistamisoskuste kõrval on olulised meeskonnatöö, hea füüsiline tervis ja vastupidavus ning korra- ja puhtusearmastus. Koka töö on loo...

    Loe täpsemalt »

    Toiduainete töötleja

    Toitlustusteenindaja