• Olulised momendid

    • Pagar-kondiiter valmistab leibu, saiu, kringleid, pirukaid, kooke, torte ja küpsiseid.
    • Ta peab oskama teha eri liiki tainast, tundma küpsetusprotsesse ja kaunistama torte.
    • Töö eripära nõuab valmisolekut alustada varahommikul ning töötada ka öisel ajal, nädalavahetustel ja riigipühadel.
    • Väga oluline on hea tervis ja pingetaluvus, sest töö on enamasti püstijalu, kuumade ahjude läheduses ning pühade-eelsel ajal tuleb valmis olla suuremaks töökoormuseks.
  • Töö iseloom

    Pagari-kondiitri ametis võib töö sisu järgi eristada kahte suunda:

    • Pagar küpsetab leibu, saiu ja sepikuid, valmistab pirukaid ja kringleid. Samuti valmistab ta pooltooteid – pitsa- ja tordipõhju, korvikesi, tainaid jms.
    • Kondiiter valmistab torte, kooke, rullbiskviite, keekse, küpsiseid, täidiseid, katteid ja kaunistusi.

    Pagari-kondiitri põhitöö on valmistada toorainest (jahud, toidulisandid, säilitusained jms) retsepti järgi tainas, millele eelneb jahusegude ning teiste vajalike komponentide ja lisandite (rosinad, pähklid, õunad-marjad, moosid jms) ettevalmistamine. Valmis tainas vormitakse, seejärel lastakse sel kerkida ja siis küpsetatakse. Kondiitritooted, mida tuleb sageli ka kaunistada, eeldavad loovust ja kunstimeelt.

    Pagar-kondiiter kontrollib ka toodete kvaliteeti, et avastada võimalikke defekte ja leivahaigusi. Mõnikord ta pakendab valmistooteid (suurtootmises sageli masinate abil) ning vajaduse korral ladustab ja väljastab neid kaubandusvõrku.

  • Töökeskkond

    Pagari-kondiitri töö on ka füüsiliselt raske, sest taignad, mida on vaja tõsta, kaaluvad palju. Suurtööstustes on olemas masinad, mis tainast segab, kuid väiketööstuses tuleb teha palju füüsilist tööd.

    Töö ahjude vahetus läheduses nõuab head kuumustaluvust, kuid korralike ventilatsiooniseadmete korral pole see probleem. Oma igapäevatöös puutub pagar-kondiiter kokku toorainetega (jahu, puudersuhkur, muna), mis võivad ülitundlikel inimestel põhjustada allergiat.

    Pagar-kondiiter peab regulaarselt tervisekontrollis käima, et tuvastada võimalikke nakkus- ja parasitaarhaigusi ning tõkestada nende levikut.

  • Teadmised, oskused ja eeldused

    Pagari-kondiitrina pead:

    • tundma tooraine sortimenti, kvaliteeti, toiteväärtust ja kasutusvõimalusi;
    • tundma tööks vajalikke seadmeid ja vahendeid;oskama teha nisu-, rukki- ja segujahust tainast (mure- ja liivatainast, biskviit-, keedu-, leht- ja pärmitainast, õhulist tainast, piparkoogitainast);
    • oskama valmistada mitmesuguseid täidiseid, katteid ja kaunistusi;
    • oskama määrata pool- ja valmistoodete kvaliteeti;teadma tervisliku toitumise põhimõtteid;
    • valdama erialasõnavara;teadma ja järgima hügieeni- ning tööohutusnõudeid.

    Vajalik võib olla klienditeenindusoskus – pagariärides ja supermarketites töötavatel pagaritel-kondiitritel tuleb ostjatega suhelda.

    Pagari-kondiitri olulised isikuomadused on keskendumisvõime, pingetaluvus, füüsilise koormuse talumine, käteosavus, loovus, meeskonnatööoskus ja püsivus.

    Kutseoskusnõudeid on kirjeldatud kondiitri ja pagari kutsestandardites.

  • Haridus ja väljaõpe

    Pagari-kondiitrina töötamiseks on vaja läbida kutsealane väljaõpe. Õppida saab kutsehariduskeskustes nii põhi- kui ka keskhariduse baasil.

    Otsi sobivat õppimisvõimalust kutsehariduse portaalist.

    Enesetäiendamiseks osalevad pagarid-kondiitrid sageli täienduskursustel ja erialapäevadel, mida korraldavad kutsekoolid ja erialaliidud.

  • Töövõimalused

    Pagar-kondiiter leiab tööd erinevates pagari- ja kondiitriettevõtetes.

    Lähitulevikus suureneb vajadus hea ettevalmistusega liinioperaatorite järele, kes suudavad opereerida tänapäevastel arvutiga juhitavatel seadmetel.

     

  • Sissetulek, soodustused

    Töötasu ja soodustused olenevad suuresti ettevõttest ning piirkonnast. Põhipalgale võivad lisanduda tasud toodangumahu ja müügi pealt.

  • Lisateave

    • Pagari- ja kondiitritööstusi ühendab ning pagarite ja kondiitrite kutse andmist korraldab Eesti Leivaliit.
    • Väikepagareid ja koduleivaküpsetajaid ühendab Eesti Pagarite Selts.
    • Toidukäitlemist ja valdkonna tegevust reguleerib toiduseadus.

    Kirjeldust on uuendatud 2012. a koostöös Eesti Leivaliiduga.

  • Lähedased ametid

    Kelner. Kelner/ettekandja (edaspidi: kelner) on klienditeenindaja toitlustusteenust pakkuvas ettevõttes (restoran, kohvik, pubi, ööklubi, klubi, peoteenindusfirma). Kelnerit ja ettekandjat võib pidada firma visiitkaardiks – neil on oluline ro...

    Loe täpsemalt »

    Kokk. Koka põhitöö on kvaliteetsete toitude valmistamine ja serveerimine. Toiduvalmistamisoskuste kõrval on olulised meeskonnatöö, hea füüsiline tervis ja vastupidavus ning korra- ja puhtusearmastus. Koka töö on loo...

    Loe täpsemalt »

    Toiduainete töötleja

    Toitlustusteenindaja

    Kondiiter. Kondiiter valmistab hõrgutavaid torte, kooke, rullbiskviite ja keekse. Kondiitritöö on suuresti kunstilooming, sest tortide ja kookide kaunistamine eeldab loovust ning ilumeelt.· Töö eripära nõuab valmisolekut alustad...

    Loe täpsemalt »