• Olulised momendid

    • Kondiiter valmistab hõrgutavaid torte, kooke, rullbiskviite ja keekse.
    • Kondiitritöö on suuresti kunstilooming, sest tortide ja kookide kaunistamine eeldab loovust ning ilumeelt.·
    • Töö eripära nõuab valmisolekut alustada varahommikul ning töötada ka öösiti ja nädalavahetustel.
    • Väga tähtsad on hea tervis ja pingetaluvus, sest kondiiter tegutseb enamasti püstijalu, töötab kuumade ahjude läheduses ning pühade-eelsel ajal tuleb valmis olla suuremaks töökoormuseks.
  • Töö iseloom

    Kondiiter on ühtaegu teadlane ja kunstnik. Ta peab teadma taigna koostisainete mõju, oskama mõõta täpseid koguseid ning tundma küpsetamist. Taigna tegemine peab olema täpne, sest kui tainas on juba ahjus, siis enam midagi muuta ei saa. Kondiitritöö on suuresti kunstilooming, sest tortide ja kookide kaunistamine eeldab loovust ning ilumeelt.

    Peale kondiitritoodete valmistamise sisaldab kondiitritöö tooraine vastuvõttu, ladustamist ja kvaliteedi hindamist. Mõnikord on kondiitril vaja tegeleda ka kookide ja tortide pakendamise ning müügiga. Kondiitritooteid müüakse toidupoodides, kohvikutes, restoranides ja mujal. Väga palju tuleb valmistada sünnipäevadeks ja teisteks tähtpäevadeks eritellimusel tooteid.

    Kondiitritöös on vaja ka kondiitritoodete trende tunda. Kondiiter peab näiteks oskama valmistada sünnipäeva- ja pulmatorte, mida inimesed erinevatel perioodidel soovivad.

    Ametinimetused on enamasti kondiiter või pagar-kondiiter.

  • Töökeskkond

    Kondiitrid töötavad pagariärides, koogipoodides, leiva-saiapoodides, hotellides, restoranides, kohvikutes ning supermarketite kondiitriosakondades. Nad töötavad enamasti köögis, mis on sisustatud ahjude ja muu vajaliku tehnikaga (pakkemasinad jmt). Töö ahjude vahetus läheduses nõuab head kuumataluvust, ehkki ventilatsiooniaparaadid võimaldavad õhutemperatuuri meeldivamaks muuta.

    Kondiitrid kasutavad oma töös mitmesuguseid seadmeid ja masinaid, näiteks kaalud, küpsetusahjud, pliidid, söögiriistad, mikserid jne.

    Tööaeg oleneb tellitud toodete hulgast või töökoha lahtiolekuaegadest. Tavaliselt töötatakse vahetustega ja töögraafiku alusel. Töö eripära nõuab valmisolekut alustada varahommikul ning töötada ka öisel ajal, nädalavahetustel ja riigipühadel. Pühade või mõne suure peo eel võib ette tulla suurema töökoormusega perioode, mil on vaja kindlaks tähtajaks suuri tellimusi täita.

    Tööriietus on kohustuslik: spetsiaalsed vahetusjalanõud, töökittel ja vastav müts. Töö eeldab väga ranget hügieeni- ja tööohutusnõuete järgimist. Kondiitril peab olema ka kehtiv tervisetõend.

    Töö eeldab head tervist ja füüsilist vastupidavust, sest suur osa tööpäevast möödub jalgadel seistes ja pidevalt liikudes. Lisaks peab kondiitril olema hea nägemine, mis on vajalik detailsete kaunistuste tegemisel.

    Igapäevatöös puutuvad kondiitrid kokku toorainetega (jahu, puudersuhkur, muna), mis võivad ülitundlikel inimestel põhjustada allergiat.

  • Teadmised, oskused ja eeldused

    Kondiitrina pead:

    • tundma tervisliku toitumise põhimõtteid, pagari- ja kondiitritoodete jaotust ning erialasõnavara, kasutatavaid tooraineid, nende kvaliteeti, toiteväärtust ning kasutusvõimalusi;
    • oskama teha põhitaignaid, näiteks mure- ja liivatainas, biskviit-, keedu-, leht-, pärmi-, õhuline ja piparkoogitainas;· oskama valmistada erinevaid täidiseid, katteid ja kaunistusi;
    • oskama kasutada tööks vajalikke seadmeid ja muid vahendeid.

    Mõnes ettevõttes on vaja teadmisi klienditeenindusest, näiteks supermarketites töötavatel kondiitritel, kes peavad ka klientidega suhtlema.

    Kondiitriamet eeldab selliseid isikuomadusi nagu puhtusearmastus, paindlikkus, oskus jaotada tähelepanu korraga mitmele töölõigule ning kiire reaktsioon. Kasuks tuleb püsivus ning hea vaimse ja füüsilise koormuse taluvus (vajalik näiteks öötööl ning töörohkel ajal, mis võib tekitada stressi).

    Kondiitrite kutseoskusnõudeidon kirjeldatud kondiitri kutsestandardis.

  • Haridus ja väljaõpe

    Kondiitriks saab õppida nii põhi- kui ka keskhariduse omandamise järel kutseõppeasutustes.

    Otsi sobivat õppimisvõimalust kutsehariduse veebilehelt.

    Enesetäiendamiseks osalevad kondiitrid täienduskursustel ja erialapäevadel, mida korraldavad kutsekoolid ja erialaliidud.

  • Töövõimalused

    Kondiitrid leiavad tööd nii suuremates kondiitritööstustes kui ka väikestes pagariärides, samuti hotellides, restoranides ja kohvikutes.

    Kuna üha rohkem käivad inimesed väljas söömas ja meelt lahutamas ning ka kodupidude tarvis soetatakse järjest enam valmistooteid (kooke, keekse), siis tähendab see kondiitri ametikohtade täitmisvajadust ning seega ka töövõimalusi.

     

  • Sissetulek, soodustused

    Töötasu ja soodustused sõltuvad suuresti ettevõttest ning piirkonnast. Põhipalgale võivad lisanduda tasud toodangumahu ja müügi pealt.

  • Lisateave

    • Pagari- ja kondiitritööstusi ühendab ning pagarite ja kondiitrite kutse andmist korraldab Eesti Leivaliit .
    • Väikepagareid ja koduleivaküpsetajaid ühendab Eesti Pagarite Selts.
    • Toidukäitlemist ja valdkonna tegevust reguleerib toiduseadus.

    Kirjeldust on uuendatud 2012. a koostöös Eesti Leivaliiduga.

  • Lähedased ametid

    Kelner. Kelner/ettekandja (edaspidi: kelner) on klienditeenindaja toitlustusteenust pakkuvas ettevõttes (restoran, kohvik, pubi, ööklubi, klubi, peoteenindusfirma). Kelnerit ja ettekandjat võib pidada firma visiitkaardiks – neil on oluline ro...

    Loe täpsemalt »

    Kokk. Koka põhitöö on kvaliteetsete toitude valmistamine ja serveerimine. Toiduvalmistamisoskuste kõrval on olulised meeskonnatöö, hea füüsiline tervis ja vastupidavus ning korra- ja puhtusearmastus. Koka töö on loo...

    Loe täpsemalt »

    Toiduainete töötleja

    Toitlustusteenindaja

    Pagar-kondiiter. Pagar-kondiiter valmistab leibu, saiu, kringleid, pirukaid, kooke, torte ja küpsiseid. Ta peab oskama teha eri liiki tainast, tundma küpsetusprotsesse ja kaunistama torte. Töö eripära nõuab valmisolekut alustada varahommikul ning t...

    Loe täpsemalt »